You are currently viewing Lloje e ndryshme të sëmundjeve të zemrës.

Lloje e ndryshme të sëmundjeve të zemrës.

Sëmundjet e zemrës përfshijnë një gamë të gjerë problemesh kardiovaskulare.
 • Aritmia: Një aritmi është një anomali e ritmit të zemrës.
 • Ateroskleroza: Ateroskleroza është një ngurtësim i arterieve.
 • Kardiomiopatia: Kjo gjendje bën që muskujt e zemrës të ngurtësohen ose të dobësohen.
 • Defekte të lindura të zemrës: Defektet kongjenitale të zemrës janë parregullsi të zemrës që janë të pranishme që në lindje
 • Sëmundja e arterieve koronare (CAD): CAD shkaktohet nga grumbullimi i pllakave në arteriet e zemrës. Nganjëherë quhet sëmundje ishemike e zemrës.
 • Infeksionet e zemrës: Infeksionet e zemrës mund të shkaktohen nga bakteret, viruset ose parazitët.
Termi sëmundje kardiovaskulare mund të përdoret për t’iu referuar kushteve të zemrës që prekin në mënyrë specifike enët e gjakut. Cilat janë simptomat e sëmundjeve të zemrës? Llojet e ndryshme të sëmundjeve të zemrës mund të rezultojnë në një sërë simptomash të ndryshme. Aritmia Aritmia është ritëm jonormale i zemrës. Simptomat që përjetoni mund të varen nga lloji i aritmisë që keni – rrahjet e zemrës që janë shumë të shpejta ose shumë të ngadalta. Simptomat e një aritmie përfshijnë:
 • marrje mendsh
 • rrahje zemre të shpeshta ose të ngadalta
 • puls i ulët
 • gjendje të fikti
 • dhimbje gjoksi
Ateroskleroza Ateroskleroza zvogëlon furnizimin me gjak në gjymtyrët tuaja. Përveç dhimbjes së gjoksit dhe gulçimit, simptomat e aterosklerozës përfshijnë:
 • ftohtësi, veçanërisht në gjymtyrë
 • mpirje, veçanërisht në gjymtyrë
 • dhimbje e pazakontë ose e pashpjegueshme
 • dobësi në këmbë dhe krahë
Defektet kongjenitale të zemrës Defektet kongjenitale të zemrës janë probleme të zemrës që zhvillohen kur një fetus është në rritje. Disa defekte të zemrës nuk diagnostikohen kurrë. Të tjera mund të evidentohen kur shkaktojnë simptoma, të tilla si:
 • lëkurë me nuancë blu
 • ënjtje e ekstremiteteve
 • gulçim ose vështirësi në frymëmarrje
 • lodhje dhe energji e ulët
 • ritmi i parregullt i zemrës
Sëmundja e arterieve koronare (CAD) CAD është grumbullim i pllakave në arteriet që lëvizin gjakun e pasur me oksigjen përmes zemrës dhe mushkërive. Simptomat e CAD përfshijnë:
 • dhimbje ose parehati në gjoks
 • një ndjenjë presioni ose shtrëngimi në gjoks
 • gulçim
 • të përziera
 • ndjenja e dispepsisë
Kardiomiopatia Kardiomiopatia është një sëmundje që bën që muskujt e zemrës të rriten dhe të bëhen të ngurtë, të trashë ose të dobët. Simptomat e kësaj gjendje përfshijnë:
 • lodhje
 • fryrje
 • këmbët e fryra, veçanërisht kyçet dhe këmbët
 • gulçim
 • rrahje ose puls i shpejtë

Infeksionet e zemrës

Termi infeksion i zemrës mund të përdoret për të përshkruar gjendje të tilla si endokarditi ose
miokarditi. Simptomat e një infeksioni të zemrës përfshijnë:

 • dhimbje gjoksi
 • kongjestion i gjoksit ose kollitje
 • ethe
 • të dridhura
 • skuqje të lëkurës