You are currently viewing Rëndësia e Pap test

Rëndësia e Pap test

Pap testi, është një procedurë për të testuar kancerin e qafës së mitrës tek gratë.Zbulimi i hershëm i kancerit të qafës së mitrës me një test Pap ju jep një shans më të madh për shërim. Një Pap test mund të zbulojë gjithashtu ndryshime në qelizat e qafës së mitrës që tregojnë se kanceri mund të zhvillohet në të ardhmen. Zbulimi i hershëm i këtyre qelizave anormale me një test Pap është hapi juaj i parë në ndalimin e zhvillimit të mundshëm të kancerit të qafës së mitrës.

Pap testi zakonisht bëhet së bashku me ekzaminimin e legenit. Në gratë më të vjetra se 30 vjeç, Pap testi mund të kombinohet me një test për papillomavirusin njerëzor  një infeksion i zakonshëm seksualisht i transmetueshëm që mund të shkaktojë kancer të qafës së mitrës. Në disa raste, testi HPV mund të bëhet në vend të një testi Pap.

Ju dhe mjeku juaj mund të vendosni se kur është koha që ju të filloni Pap-testin dhe sa shpesh duhet ta bëni testin.Në përgjithësi, mjekët rekomandojnë fillimin e Pap-testit në moshën 21-vjeçare.Mjekët në përgjithësi rekomandojnë përsëritjen e Pap-testit çdo tre vjet për gratë e moshës 21 deri në 65 vjeç.Gratë e moshës 30 vjeç e lart mund të marrin në konsideratë Pap-testin çdo pesë vjet nëse procedura kombinohet me testimin për HPV. Ose ata mund të marrin në konsideratë testimin HPV në vend të Pap testit.

Nëse keni disa faktorë rreziku, mjeku juaj mund të rekomandojë kryerjen e testit Pap më të shpeshtë, pavarësisht nga mosha juaj. Këta faktorë rreziku përfshijnë: