You are currently viewing Faktorët & Shkaqet e Rrezikut të Osteoporozës

Faktorët & Shkaqet e Rrezikut të Osteoporozës

Osteoporoza është një sëmundje që dobëson kockat deri në pikën ku ato thyhen lehtësisht – më të efektuarat janë, kockat në ijë, shtyllën kurrizore dhe kyçin e dorës. Osteoporoza quhet “sëmundje e heshtur” sepse mund të mos vëreni asnjë ndryshim derisa një kockë të thyhet. 

Megjithëse osteoporoza mund të godasë në çdo moshë, ajo është më e zakonshme tek të moshuarit, veçanërisht tek gratë e moshuara. Edhe meshkujt e kanë këtë sëmundje.

Gratë e tjera në rrezik për të patur këtë sëmundje përfshijnë ato që:

  • Kanë kryer një operacion për të hequr vezoret e tyre përpara se të ndalonin periodat
  • Kishin menopauzë të hershme
  • Nuk kanë marrë mjaftueshëm kalcium dhe/ose vitaminë D gjatë gjithë jetës së tyre
  • Duhani (duhanpirësit mund të thithin më pak kalcium nga dietat e tyre)

Për disa njerëz, shenja e parë e osteoporozës është të kuptojnë se po bëhen më të shkurtër ose të thyejnë lehtësisht një kockë. Ju mund të bëni një test të densitetit të kockave për të zbuluar se sa të forta janë kockat tuaja.Rekomandohet që gratë e moshës 65 vjeç e lart të kontrollohen (testohen) për osteoporozën, si dhe gratë nën moshën 65 vjeç që janë në rrezik për një frakturë të lidhur me osteoporozën.

 

Një test i densitetit mineral kockor krahason densitetin tuaj të kockave me kockat e një të rrituri mesatarisht të shëndetshëm. Rezultati i testit, i njohur si rezultati T, ju tregon se sa të forta janë kockat tuaja, nëse keni osteoporozë dhe rrezikun tuaj për të pasur një frakturë.