Shëndeti në radhë të parë

Si të përgatitemi për analizat

Testet e gjakut

Për të siguruar që rezultatet e testimit të jenë të sakta, pacientët duhet t'i përmbahen rregullave të mëposhtme të testimit paraprak:

• Mos hani ose pini ndonjë gjë para testeve të gjakut

• Një pushim prej 15 minutash para testit të gjakut të venave këshillohet

• Dieta dhe mënyra e jetesës së një individi mund të ndikojë në rezultatet e testimit laboratorik. Rekomandohet që natën para testeve laboratorike, pacientët duhet të shmangin ushqimet me yndyrë të lartë, alkoolin, pirjen e duhanit dhe stërvitjen e fuqishme

• Pacientët duhet t'u kërkojnë mjekëve të tyre nëse medikamente të caktuara duhet të ndërpriten para testeve laboratorike pasi medikamente të caktuara mund të ndërhyjnë në rezultatet e testeve laboratorike.

Analiza për organet Urogjenitale

Natën para mbledhjes së mostrave urogjenitale, pacientët duhet të ndjekin këto udhëzime:

• Nuk duhet të urinoni 3 orë para testit;

• Nuk duhet të kryeni marrëdhënie seksuale 3 ditë para analizës;

• Duhet të ndaloni marrjen e medikamenteve antibakteriale 1 javë para analizës;

• Femrat nuk duhet të bëjnë dush, apo të përdorin medikamente intravaginale, kremra dhe tamponë 3 ditë para analizës.

• Mostrat nuk duhet të mblidhen gjatë periudhës tuaj menstruale (vetëm 3 ditë pas)

Testet klinike të përgjithshme
Analizat e urinës

Lani duart për t'u siguruar që janë të pastra para grumbullimit të urinës. Pastroni zonën rreth organeve gjenitale.

Analizat e feçeve

• Shmangni përdorimin e mëposhtëm para mbledhjes së feçes: klizmat, medikamentë të rektrumit, vajra dhe vazelina. Mostra nuk duhet të përmbajë urinë në të, as ndonjë shtesë tjetër

• Enterobiasis duhet të merret në mëngjes duke qëndruar në shtrat përpara fillimit të ndonjë proçedure higjienike dhe urinimit.

• Mostrat e testit të disbiozës duhet të mblidhen në mëngjesin e njëjtës ditë;

• Nëse jeni duke përdorur ndonjë antibiotik, prisni deri në 14 ditë pasi të keni përfunduar trajtimet tuaja dhe pastaj mbledhni mostrat tuaja në kontinier aseptike.

• Mostrat që përmbajnë gjak nuk mund të përpunohen;

• Kontejnerët me mostrat e feçeve duhet të lidhen me kapakun e saktë dhe të vendosen në një qese të pastër të disponueshme përpara se të dorëzohen laboratorin Genius.

• Feçet e foshnjave të sapolindur duhet të mblidhen nga peceta menjëherë pasi foshnja të ketë defekuar. Ju nuk duhet të mbledhni mostra nga një pelenë e rregullt.

Analizat e Spermës

• Mos kryeni marrëdhëniet seksuale 5 ditë para testimit;

• Mos konsumoni alkool 5 ditë para testit;

• Mos përdorni antibiotikë për 3-4 javë para testit (pyetni mjekun tuaj nëse ndonjë medikament tjetër duhet ndërpritur);

• Shmangni saunat, vaskat më ujë të nxehtë dhe pirjen e duhanit për 5 ditë përpara testit;

Citologjia nazale

Mos e lani apo t’i bëni shpëlarje hundës suaj një natë para testit nazal. Mos përdorni ndonjë medikament nazal me pika për 4-5 orë para testit.

Analizat bakteriologjike

Kultivimi i urinës (mostrat e dërguara):

• Lani duart për t'u siguruar që janë të pastra para grumbullimit të urinës. Pastroni zonën rreth organeve gjenitale;

• Mblidhni një mostër urine të paster në një kontinier;

• Rekomandohet të grumbullohet kampioni pas 7 ditësh të kurës së mjekimit.

• Kateteri urinar nuk duhet të përdoret në këtë rast pasi mikrobet mund të udhëtojnë përgjatë kateterit dhe të shkaktojnë infeksione urinare.

Kultura e syrit

• Mbledhja e mostrës duhet bërë nga një oftalmologist;

• Mos përdorni ndonjë trajtim mjekësor për 5-6 orë para mbledhjes së mostrës;

• Tamponi AMIES (i paketuara në mënyrë sterile dhe individuale) së bashku me aplikuesin, i përbërë nga propileni përdoret për të mbledhur mostra konjunktive;

• Mostrat duhet të merren nga të dy sytë (majtas, djathtas) me tamponin përkatës të secilit sy.

Kultura e grykës

• Mblidhni mostrën para se të filloni terapinë antibakteriale ose të prisni deri në 7 ditë pasi të ndaloni trajtimin;

• Mbledhja e mostrave bëhet i pangrene, pa lare dhembet

Kultura e hundës

• Mblidhni mostrën para se të filloni terapinë antibakteriale ose të prisni 7 ditë pasi të ndaloni trajtimin;

• Mos përdorni medikamente me pika për hundën, shmangni fryrjet e hundës; fshini butësisht hundën e foshnjës;