Shëndeti në radhë të parë

TRAb (Tsh Receptor Antibodies)

Antitrupat ndaj receptoreve TRAB

Autoantitrupat e receptorit te TSH-se

Receptoret e tirotropines - struktura e membranave te tirociteve. Ata veçanerisht lidhin TSH-ne nga hipofiza dhe sigurojne zbatimin e efektit te saj biologjik. Rritja e nivelit te antitrupave ndaj receptorit TSH (TRAB) te vezhguar ne semundjen e Graves (enjtje toksike e zgjeruar). TRAB mund te simuloje efektet e mekanizmave aktivizues te TSH-se ne tiroide qe çojne ne rritjen e prodhimit dhe lirimin e hormoneve tiroide - T4 dhe T3.

Antitrupat ndaj ketyre receptoreve jane me natyre heterogjene, keshtu qe ato mund te shfaqin efekte stimuluese dhe frenuese, por ne teresi dominohen nga nje efekt stimulues. TRAB u gjet ne 80% te pacienteve me semundje te patrajtuar Graves. Me pak e zakonshme, TRAB  mund te gjendet tek njerezit me tiroiditet te Hashimotos, dhe ne pacientet me myxedeme primare (miksedeme primare).

Studimi i TRAB duhet te kryhet para fillimit te trajtimit me DTZ, perpara ndryshimit te terapise apo perpara nderprerjes se trajtimit.

Ruajtja ose niveli i rritjes i TRAB sjell - rrezik te perseritjes se hipertiroidizmit, nje faktor shtese ne zgjedhjen e trajtimit kirurgjik.

Antitrupat me titer te larte ne receptorin e TSH-se (> 10-15 IU / L) lidhen me veshtiresi dhe çojne ne ashpersim te semundjes (> 46 IU / L) ku percaktojne se pacientet nuk kane mundesi per nje permirsim afatgjate. Ulja e titrit TRAB ne me pak se 50% ne 6 muajt e trajtimit me barna antitiroide tregon nje probabilitet te ulet te permirsimit per nje kohe te gjate. Meqenese TRAB i takon  klases IgG, eshte e mundur transferimi transplacentor nga nena tek fetusi. Nese nje pacient me semundjen e Graves ka nivelet te larte te antitrupave ndaj receptorit TSH ne 3 tremujorin e shtatzenise, fetusi eshte ne rrezik te hipertiroidizmit neonatal.

Metoda e studimit:

CLIA - Chemilumineshence

 

Parimi i Pergatitjes :

                    Testet e pergjithshme klinike dhe biokimike te gjakut

·         Per te siguruar cilesine e analizes laboratorike eshte e rendesishme te merret gjak ne stomak bosh, ne mengjes (para ores 12:00).

·         12 ore para analizes duhet perjashtuar marrja e alkoolit, pirja e duhanit, konsumimi i ushqimit dhe kufizimi i aktivitetit fizik.

·         Mengjesin e analizes se se gjakut pacienti mund te pije uje.

·         Nderprerja e mjekimit; Nese ndaloni marrjen e barnave ju duhet te informoni laboratorin.

·         Marrja e materialit eshte e deshirueshme qe te kryhet para çdo procedure diagnostike mjekesore.

·         Ne vleresimin e nivelit te hormoneve tek grate eshte e rendesishme te merret parasysh dita e ciklit menstrual, kur zbulohen optimalisht hormone te caktuara. Ky informacion mund te merret nga mjeku i trajtimit.

 

Materialet per pergatitjen

Gjak i Deoksigjenuar

 

Mjeti i transportit :

Vakutainer me / pa antikoagulant me / pa faze ne xhel

 

Indikacione per:

Nje marker per enjtjet toksike te perhapura

1.    Diagnoza te ndryshme:

 

o   Hypertiroidizem gjate shtatzenise;

o   Diagnoza te ndryshme te semundjes Graves dhe mundesi te zhvillimit te thyrotoxicosis ( tirotoksikozis);

o   Hipertiroidizem subklinik ne lidhje me enjtjet e shperndara;

o   Oftalmopatia endokrine me natyre eutiroide;

o   Enjtje me natyre toksike