Shëndeti në radhë të parë

TSH

Hormon stimulues tiroid (TSH, tirotropina)

Glikoproteina TTG - e prodhuar ne qelizat bazofile te hipofizes anteriore, sekretohet ne pergjigje te ndryshimeve ne perqendrimin e tiroksines se lire dhe triodotironines se lire te mekanizmit se feedback-ut negativ. Ai perbehet nga 2 nennjesi - α dhe β. Zinxhiri alfa i njejte tek TSH, FSH, LH dhe hCG. Zinxhiri beta ndryshon sepse shkakton nje specificitet biokimik. Ne menyre te drejtperdrejte stimulohet prodhimi i TSH- hormone i liruar nga hipotalamusi. TTG ndervepron me receptoret specifike ne siperfaqen e qelizave tiroide dhe çon ne shfaqjen e dy efekteve kryesore:

  1. Stimulon proliferimin e qelizave dhe hipertrofise
  2. Stimulon sintezen dhe sekretimin e triodotironines dhe tiroksines.

TSH karakterizohet nga ritmi cirkardian: vlerat me te larta te TSH-se ne gjak arrin ne oren 2-4 te mengjesit, nje nivel i larte ne gjak percaktohet gjithashtu ne oren 6-8 te mengjesit, vlerat minimale te TSH-se jane ne oren 17-18 te pasdites. Me kalimin e moshes perqendrimi i TSH-se rritet pak dhe zvogelon sasine e hormoneve te liruara gjate nates. Ritmi normal i sekretimit te hormoneve eshte nderprere kur individi eshte zgjuar gjate nates.

Kur individi eshte shtatzene, me rritjen e HCG-se, ulet TSH-ja ne 20% te rasteve. Sindroma e tirotoksiozit e perkohsheme shpesh shoqerohet me vjellje te pakontrollueshme gjate shtatezanise. Ulja e niveleve te TSH-se te verejtura ne shtatzenine molare dhe ne koriokarcinoma, duke rezultuar ne nje rritje te konsiderueshme te nivelit te hCG-se. Ne hipotiroidizmin sekondar (qendror) mund te verehet niveli normal te TSH-se, por me nje aktivitet biologjik te reduktuar.

Hiperprolaktinemia duhet gjithmone te perjashtoje hipotiroidizmin.

Ekzaminimi kryesor i hormoneve ne funksionin e tiroides.

Metoda e studimit:

CLIA

Chemilumineshence

Parimi i Pergatitjes :

Testet e pergjithshme klinike dhe biokimike te gjakut

· Per te siguruar cilesine e analizes laboratorike eshte e rendesishme te merret gjak ne stomak bosh, ne mengjes (para ores 12:00).

· 12 ore para analizes duhet perjashtuar marrja e alkoolit, pirja e duhanit, konsumimi i ushqimit dhe kufizimi i aktivitetit fizik.

· Mengjesin e analizes se se gjakut pacienti mund te pije uje.

· Nderprerja e mjekimit; Nese ndaloni marrjen e barnave ju duhet te informoni laboratorin.

· Marrja e materialit eshte e deshirueshme qe te kryhet para çdo procedure diagnostike mjekesore.

· Ne vleresimin e nivelit te hormoneve tek grate eshte e rendesishme te merret parasysh dita e ciklit menstrual, kur zbulohen optimalisht hormone te caktuara. Ky informacion mund te merret nga mjeku i trajtimit.

Materialet per pergatitjen

Gjak i Deoksigjenuar

Mjeti i transportit :

Vakutainer me / pa antikoagulant me / pa faze ne xhel

Indeksi

Karakteristikat

Analizuesi dhe sistemi i analizimit

Vlera e referuara, mIU / l
Femijet: 1.3 - 19 

Adultet: 0,3 - 4.5 

Faktoret qe nderhyjne. Medikamentet

E rrisin

E ulin

Antikonvulsantet (acidi valproik, fenitoina, benserazida), bllokuesit beta (atenolol, metoprolol, propranolol), amiodaroni (y pacientet me eutiroid dhe hipotiroid), kalcitonina, antipsikotiket (derivatet e fenotiazina, aminoglutetimida), klomifeni, antiemetiket (motilium, metoklopramidi) , sulfatet e hekurit, furosemidet, jodiuret, agjentet opacik, lovastatina