Shëndeti në radhë të parë

TGA (Autoantobody thyroglobuline - TG)

ANTI tiroglubulinat- Autoantitrupa

Ky eshte nje antitrup i proteinave prekursore te hormoneve tiroide - tiroglobulina (Tg). Tiroglobulina ne kushte normale nuk sekretohet ne qarkullimin e gjakut. Dergimi i TG-se ne qarkullimin e gjakut (si pasoje e nje inflamacion, hemorragji, etj.) mund te çoje ne formimin e ATTG-se. Antitrupat ndaj tiroglobulines jane nje tregues i rendesishem i semundjeve autoimune te tiroides si ne semundjen e Hashimotos, ne tiroiditin atrofik autoimun dhe ne semundjen e Grave. Tek pacientet me tiroidit te Hashimotos, niveli i ATTG-se gjate trajtimit zakonisht ulet, por ka paciente ne te cilet antitrupat vazhdojne me nje periudhe prej rreth 2-3 vjet. Niveli ne gjak i ATTG-se korrespondon me perqendrim me te larte te tirotropines se sa nje perqendrim te tiroglobulines. Perdorimi i ATTG-se per zbulimin e semundjeve autoimune te tiroides eshte veçanerisht i justifikuar ne rajonet me mungese te jodit. Femijet e lindur nga nenat me nivele te larta te ATTG-se, gjate jetes mund te zhvillojne semundje autoimune te tiroides. ATPO jane markera me te ndjeshem te semundjeve autoimmune te tiroides, krahasuar me ate te ATTG-se.

ATTG-te zbulohen ne 30-50% te pacienteve me tiroiditi te Hashimotos, ne 30-49% te pacienteve me semundjen e Graves, dhe ne 10-15% te pacienteve me semundje joautoimune te tiroides.

 

Pacientet jane mbajtur nen kontroll pas trajtimit te kancerit te diferencuar te tiroides. Per zbulimin e rishfaqjes eshte e nevojshme per te shqyrtuar TG-ne se bashku me ATTG-ne pas stimulimit te larte te TSH-se  (> 30) nga percaktimi sasior i ATTG-se. Niveli  target i TG-se - kufiri i zbulimit te poshtem (<0.1-0.2 ng / ml) ne mungese te titrit te larte ATTG. 

Metoda e studimit:

 

Chemilumineshence

 

Parimi i Pergatitjes :

                    Testet e pergjithshme klinike dhe biokimike te gjakut

·         Per te siguruar cilesine e analizes laboratorike eshte e rendesishme te merret gjak ne stomak bosh, ne mengjes (para ores 12:00).

·         12 ore para analizes duhet perjashtuar marrja e alkoolit, pirja e duhanit, konsumimi i ushqimit dhe kufizimi i aktivitetit fizik.

·         Mengjesin e analizes se se gjakut pacienti mund te pije uje.

·         Nderprerja e mjekimit; Nese ndaloni marrjen e barnave ju duhet te informoni laboratorin.

·         Marrja e materialit eshte e deshirueshme qe te kryhet para çdo procedure diagnostike mjekesore.

·         Ne vleresimin e nivelit te hormoneve tek grate eshte e rendesishme te merret parasysh dita e ciklit menstrual, kur zbulohen optimalisht hormone te caktuara. Ky informacion mund te merret nga mjeku i trajtimit.

 

Materialet per pergatitjen

Gjak i Deoksigjenuar

 

Mjeti i transportit :

Vakutainer me / pa antikoagulant me / pa faze ne xhel

 

   
   

Vlera e referuara, IU / ml

<30 IU/mL

Indikacione per:

Nje marker i mosfunksionimit autoimun te gjendres Tiroide, si pasoje e rishfaqjes se DTC-se

o   Diagnoza e semundjes autoimune te tiroides;

o   Zbulimin e rishfaqjes pas trajtimit te kancerit te diferencuar te  tiroides (VDRSCHZH) per te percaktuar  nje lidhje me tiroglobulinen;

o   Para se te perdorni amiodaron