Shëndeti në radhë të parë

Calcitonin (CT)

 

Kalçitonina

Hormoni peptidik i perbere nga 32 aminoacide, eshte prodhuar nga hormoni tiroid C-parafolikular me nje  gjysme  jete plazmatike ne gjak 5-8 minuta.

Kalçitonina - nje antagonist fiziologjik i hormonit paratiroid eshte i perfshire ne rregullimin e metabolizmit te kalçiumit. Zvogelimi i nivelit te kalçiumit ne gjak nga inhibimi i enzimave sjell shkaterrim te indit kockor. Qelizat e tubulave renale shkaktojne nje rritje te largimit te kalçiumit jonizues, fosfatit, magneziumit, kaliumit, dhe natriumit.

Rritja e perqendrimit te kalçiumit ne gjak stimulon sintezen dhe sekretimin e hormonit, gjithashtu zvogelon  inhibimin e kalçitonines. Sekretimi i CT-se stimulon gastrinen dhe glukagonin.

Ne praktiken klinike, niveli i CT-se eshte i nevojshem per te diagnostikuar karcinomen medullare te tiroides (MTC); per te bere nje vleresim mbi çrregullimet e metabolizmit te kalçiumit, se bashku me PTH dhe vitaminen D3.

 

Kalcitonin - nje marker specifik i MTC-se.

Kur tumori eshte < 5 mm dhe niveli i CT eshte < 40 pg / ml – kemi pranine e metastazes rajonale

<400 pg / ml – kemi pranine e metastazave te largeta,

> 400 pg / ml - MTC me metastaza te largeta.

 

Ekzaminimi preoperativ per MTC te dyshuara duhet te perfshije:

  • Kalçitoninen (CT);
  • CEA;
  • Studimi i metanefrines se lire plazmatike dhe ate te Normetanefrines ose te marra nga urina - per diagnozen e feokromocitomes;
  • PTH, kalcium i jonizuar ose albumin e kalciumi ne total - per diagnozen e hiperparatiroidizmit primar.

Pas operacionit, niveli i markerave tumoral- calcitonin dhe CEA - eshte i nevojshem per t'u ekzaminuar per 2-3 muaj. Remision biokimik - CT <10 pg / ml, e cila pas stimulimit te glukonatit te kalçiumit nuk rritet me shume se dy here. Kriteri i pafavorshem prognostiik - Nivelet e CT-se ne gjak > 150 pg / ml ose reduktimi i dyfishimit te perqendrimit te CT-se dhe CEA nga 2 vjet ne 6 muaj pas operacionit.

 

 

Metoda e studimit:

CLIA

Detektimi Kemioiluminishent me Imunokemikale (CLIA)

CLIA

 

Parimi i Pergatitjes :

                    Testet e pergjithshme klinike dhe biokimike te gjakut

·         Per te siguruar cilesine e analizes laboratorike eshte e rendesishme te merret gjak ne stomak bosh, ne mengjes (para ores 12:00).

·         12 ore para analizes duhet perjashtuar marrja e alkoolit, pirja e duhanit, konsumimi i ushqimit dhe kufizimi i aktivitetit fizik.

·         Mengjesin e analizes se se gjakut pacienti mund te pije uje.

·         Nderprerja e mjekimit; Nese ndaloni marrjen e barnave ju duhet te informoni laboratorin.

·         Marrja e materialit eshte e deshirueshme qe te kryhet para çdo procedure diagnostike mjekesore.

·         Ne vleresimin e nivelit te hormoneve tek grate eshte e rendesishme te merret parasysh dita e ciklit menstrual, kur zbulohen optimalisht hormone te caktuara. Ky informacion mund te merret nga mjeku i trajtimit.

 

Materialet per pergatitjen

Gjak i Deoksigjenuar

 

Mjeti i transportit :

Vakutainer me / pa antikoagulant me / pa faze ne xhel

 

Indeksi

Karakteristikat