Shëndeti në radhë të parë

Anti-TPO

Antitrupat e Tiroperokidazes (TPO)

?

Tiroide Peroksidaza (TPO) - nje enzime e perfshire ne sintezen e hormoneve tiroid triiodotironine (T3) dhe tiroksine (T4). Katalizon dy reaksione: oksidimin e jodit inorganik (I-) dhe lidhjen e tirozinave te jodit. Proteina transmembranore e glikolizuar- TPO ?e cila eshte lokalizuar ne pjesen apikale te qelizave folikulare, shprehet vetem ne tirocite. Eshte nje nga antigjenet me te rendesishme te tiroides tek te cilat gjithashtu lidhet tiroglobulin dhe receptori i TSH (i vendosur ne membranen bazale te qelizave folikulare te tiroides).

Tiroidja eshte nje organ target ne shume semundje autoimune te tilla si semundja Graves, Thirotoksikosis dhe Tiroiditi i Hashimotos, qe ?on ne hipotiroidizem. Nje karakteristike e ketyre semundjeve eshte humbja e tolerances imunologjike ndaj peroksidazes tiroide, dhe markeret specifik per keto semundje jane antitrupat ndaj peroksidazes tiroide.

?

Percaktimi i nivelit te ATPO-se perben testin me te ndjeshem per zbulimin e semundjes autoimune te tiroides. ATPO-ja identifikoi ne 90-95% te pacienteve me tiroiditin e Hashimotos dhe 80% te pacienteve me semundjen e Graves, si dhe 15-20% te pacienteve me semundje tiroide jo-autoimune.

?

Pacientet me hipotiroidizem subklinik dhe prania e ATPO-se rrezikon zbulimin e hipotiroidizmit.

?

Gjate shtatezanise, perkufizimi i nivelit te antitrupave ndaj peroksidazes tiroide mund te ndihmoje ne identifikimin e grave me risk te larte te tiroiditis postpartum, qe ndodh ne 5-10% te te gjitha grave pas lindjes dhe vazhdon me faza te alternuara te tirotoksikozes destruktive dhe hipotiroidizmit te perkohshem. Per mbartesit e ATPO-se ky rrezik eshte rreth 50%.

Per te percaktuar nivelet dhe ?per te percaktuar ATPO ATTG, se bashku me vleresimin e funksionit tiroid, eshte e pershtatshme per pacientin para se te perdore amiodarone, medicament te tipit interferon etj, qe te behet nje vleresim i riskut te semundjes se gjendres tiroide.

?